Frumusete & Ingrijire

#proteina #miracol #colagen #corp

Colagenul - proteina miracol din corpul nostru

Stiai despre colagen ca este cea mai raspandita proteina din corp?
Care este rolul colagenului in corp?

Colagenul este una dintre cele mai abundente proteine din corp. 
Cuvantul colagen provine din limba greaca, cuvantul kolla inseamna lipici. Iar rolul colagenului in corp este similar cu intelesul cuvantului lipici. 
Adica, la fel ca un adeziv, tine impreuna, elemente importante din corpul nostru, cum ar fi: tendoane, ligamente, muschi, oase, piele, ochi, par unghii, articulatii. Le pastreaza sanatoase, mobile, elastice sau ferme. Dupa cum este nevoie pentru fiecare in parte.

In primii ani din viata, corpul nostru este capabil sa-si produca propriul colagen, fara efort. 


Dar ce se intampla dupa 25 de ani? 


Productia de colagen propriu incepe sa scada si consecintele incep sa fie vizibile. 
Tenul incepe sa arate primele riduri iar in timp isi pierde elasticitatea si fermitatea. Parul, unghiile si oasele devin mai fragile, ochii isi diminueaza din functia de vedere. Tot corpul, in general, isi pierde din mobilitate si elasticitate. 
Nu putem da ceasul inapoi dar putem chiar de astazi sa folosim suplimente cu colagen marin hidrolizat.
Atunci cand corpul nu mai este capabil sa produca acea cantitate de colagen de care are nevoie pentru a functiona fara probleme, este bine, din timp sa incepem suplimentarea acestuia. 

Simptome ale carentei de colagen

Carenta de colagen nu se face simtita imediat dupa implinirea varstei de 25 ani, dar pentru a evita consecintele neplacute ale absentei colagenului, este recomandat, dupa 30-35 de ani sa se administreze suplimente cu colagen. Care sunt deci “semnalele de alarma”? 

  • Stari de oboseala, apatie, lipsa de energie
  • Scaderea tonusului muscular
  • Scaderi ale mobilitatii articulatiilor, scaderea flexibilitatii la miscare, inflamatia articulatiilor manifestata prin dureri.
  • Circulatia periferica este afectata, apar carceii, mainile si picioarele amortesc usor sau sunt dureroase dimineata la trezire.
  • Scade acuitatea vizuala.
  • Inflamatii ale sistemului gastro-intestinal.
  • Probleme ale parului si unghiilor. Isi pierd elasticitatea si fermitatea, devin fragile si se rup usor.

Greseli frecvente care duc la scaderea accelerata a propriului colagen

Stilul de viata actual accelereaza pierderea de colagen din corp si, in mod regretabil, accelereaza imbatranirea prematura. Micile concesii pe care ni le facem pot avea consecinte negative asupra productiei proprii de colagen:

  • Consumul exagerat de zahar, care este prezent nu doar in dulciuri ci si in sosuri, gustari, sucuri “naturale”
  • Expunerea la un mediu poluat, la locul de munca sau in marile orase aglomerate.
  • Consumul frecvent de alcool, fumatul direct sau indirect.
  • Expunerea la soare fara a utiliza crema de protectie solara.

Cum alegem un supliment eficient cu colagen?

Colagenul pe care dorim sa-l consumam sub forma de supliment ne asteptam sa fie eficient, usor de administrat, cu o rata maxima de absorbtie si placut la gust. 

  • Colagen marin hidrolizat - este molecula de colagen adusa la formula corecta in care poate fi asimilat si folosit de corp. Colagenul marin hidrolizat este cea mai biodisponibila sursa de colagen din lume, mai mult decat variantele obtinute din pui, porc sau bovine.Este mai usor de absorbit, corpul il recunoaste ca fiind ceva ce ii apartine si nu il respinge. Este bogat in prolina, care mentine ferma bariera de hidratare a pielii si impiedica pierderea apei din celulele epidermei.
  • Extracte naturale de antioxidanti - in mod special vitamina C, al carei rol este de a stimula corpul sa produca colagen. O alegere buna in ceea ce priveste aportul de vitamina C este acerola - contine de aproximativ 50-100 de ori mai multa vitamina C decat portocalele si lamaile.
  • Zincul, Biotina (vitamina B7) si vitamina A sunt de asemenea ingrediente cheie care trebuie cautate intr-un supliment de colagen. Toate aceste ingrediente actioneaza sinergic, efectul lor comun, “de echipa” este mai mare decat suma efectelor individuale. Contribuie la buna functionare a tesuturilor conjunctive din piele si articulatii. Mentin sanatatea parului a pielii si a unghiilor.

Alege sa consumi din timp suplimente pe baza de colagen marin hidrolizat si peste ani vei vedea diferenta si vei aprecia decizia luata la momentul potrivit.

FOTO: foreverforlife.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare