Boli

#boala cronica rinichi #rinichi # boala cronica renala #boli rinichi #ziua mondiala a rinichiului

Ziua Mondiala a Rinichiului: Accesul echitabil la diagnostic, tratament si servicii medicale optime este esential pentru sanatatea rinichilor

1 din 10 romani traieste cu boala cronica de rinichi, insa, din cauza simptomelor care se manifesta tarziu, afectiunea este depistata abia in stadiile avansate. Anual, peste 37.000 de persoane sunt spitalizate cu acest diagnostic. Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcata anul acesta pe 14 martie, Societatea Romana de Nefrologie (SRN), Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Ministerul Sanatatii readuc in atentia romanilor setul gratuit de analize pentru diagnosticarea din timp a bolii, astfel incat pacientii sa aiba acces echitabil la tratamente si ingrijiri optime.

 

„Boala cronica de rinichi (BCR) nu se manifesta prin simptome evidente, iar acest lucru duce la o subestimare pe scara larga a prevalentei si incidentei afectiunii. BCR prezinta o patologie complexa si este favorizata de bolile cardiovasculare, hipertensiune si diabet zaharat, frecvente in randul romanilor. Boala cronica de rinichi poate fi insa tinuta sub control daca se actioneaza din timp. De anul trecut, de la 1 iulie, acest lucru este posibil si in Romania – orice persoana adulta poate beneficia de un set gratuit de analize pentru diagnosticarea bolii, care acum fac parte din pachetul de baza de servicii medicale. Azi am vrut sa ofer un exemplu in acest sens, prin recoltarea celor doua analize in vedere evaluarii starii de sanatate a rinichilor mei, pentru ca eu cred cu tarie ca putem preveni aceasta boala, iar acolo unde este deja instalata suntem pregatiti sa oferim servicii medicale de calitate“, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii.

La nivel mondial, Boala Cronica de Rinichi ocupa locul 7 in topul cauzelor de deces, iar specialistii estimeaza ca, daca nu este abordata din timp, va deveni a 5-a cauza a mortalitatii, pana in 2040. In prezent, in Romania, doar 10% dintre persoanele care sufera de BCR sunt diagnosticate in stadii incipiente.

“Patologia bolii cronice de rinichi este silentioasa in stadiile sale incipiente. Diagnosticarea corecta si timpurie este esentiala pentru ca pacientii sa nu ajunga sa fie dependenti de dializa sau de transplantul de rinichi. Daca stim din timp cu ce ne confruntam, putem preveni complicatiile si intarzia evolutia bolii. Facem un apel catre persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, hipertensiune, alte afectiuni cardiovasculare, sa mearga la medicul de familie pentru a-si evalua sanatatea rinichilor, prin intermediul a doua analize simple: estimarea ratei de filtrare glomerulara si raportul albumina-creatinina urinara.”, a explicat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Presedintele Societatii Romane de Nefrologie.

Masurile adoptate in 2023, de Ministerul Sanatatii, pun in prim-plan medicul de familie. Acesta, alaturi de medicii din alte specialitati, poate actiona decisiv in depistarea timpurie a bolii cronice de rinichi. Pe baza biletului de trimitere, laboratoarele efectueaza gratuit testele pentru masurarea ratei de filtrare glomerulara estimata si raportul albumina-creatinina urinara.

„Cu cat actionam mai din timp, cu atat crestem sansele ca vietile pacientilor nostri sa nu fie afectate. Insa, pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa creasca si nivelul de constientizare, atat in randul medicilor, cat si al pacientilor. Boala cronica de rinichi este, in prezent, o afectiune subdiagnosticata, nu doar in Romania, ci la nivel global. Deteriorarea functiei renale fara nicio interventie de preventie sau tratament duce, inevitabil, si la cresterea numarului de spitalizari. In stadiile avansate, pacientii ajung sa aiba nevoie de multiple internari anuale. Prin introducerea analizelor gratuite pentru boala cronica de rinichi in pachetul de baza de servicii medicale ne putem ajuta efectiv pacientii sa previna efectele devastatoare ale acestei afectiuni si ne indemnam colegii sa recomande persoanelor pe care le au in grija sa isi evalueze gratuit starea de sanatate a rinichilor” a fost mesajul la unison transmis de Dr. Dina Mergeani, Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, respectiv Dr. Daciana Toma si Razvan Miftode, vicepresedinti.

Noile progrese terapeutice inregistrate in tratamentul Bolii Cronice de Rinichi ofera o speranta reala pentru tot mai multi pacienti. La nivel mondial, campania Zilei Mondiale a Rinichiului pentru anul 2024 se desfasoara sub sloganul: „Sanatatea rinichilor pentru toti – Promovarea accesului echitabil la ingrijire si a unei practici medicamentoase optime!“. Aceasta tema a fost preluata si de catre comunitatea stiintifica din Romania, care, prin vocea Prof. Univ.Dr. Gabriel Mircescu, Prof. Univ.Dr. Liliana Tuta si a Prof. Univ.Dr. Gener Ismail, subliniaza importanta accesului echitabil pentru intreaga populatie la servicii de evaluare a starii de sanatate a rinichilor, precum si la interventii de diagnostic precoce si tratamente adecvate pentru fiecare stadiu de boala, inclusiv cele incipiente, in faza pre-dializa: “In ultimii doi ani, in Romania, s-au facut progrese importante pentru imbunatatirea managementului bolii cronice de rinichi, prin decontarea celor doua analize recomandate unui diagnostic corect, prin introducerea unor pachete de servicii la nivel de spitalizare de zi care sa asigure tratamentul optim al pacientilor, dar si prin cresterea nivelului de constientizare al bolii. Un alt pas ce trebuie facut este ca aceasta patologie sa fie tratata conform recomandarilor internationale, acela al accesului la tratament pentru pacientii in stadii incipiente, pe care speram sa il vedem concretizat cat mai curand!”.

Campania nationala de informare si constientizare, lansata in anul 2023 de Societatea Romana de Nefrologie (SRN), Societatea Nationala de Medicina Familiei(SNMF) si Ministerul Sanatatii, sub sloganul “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea si diabetul sunt frecvente si pot afecta grav rinichii. Evalueaza gratuit starea rinichilor tai la medicul de familie!”, subliniaza importanta intelegerii riscurilor si a diagnosticarii problemelor renale inca din stadiile incipiente. Gradul de incidenta este crescut in randul persoanelor varstnice, al celor care sufera de hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau au antecedente familiale de boli renale. Pentru aceste categorii se impune controlul anual, in vederea depistarii timpurii a Bolii Cronice de Rinichi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare