„Mai mult gust cu un pic de zinc
Gustul alimentelor e simtit cu ajutorul papilelor gustative, aflate pe suprafata limbii si pe mucoasa obrajilor. Mai nou s-a descoperit ca perceptia gustativa este influentata si de alti factori, cum ar fi zincul. Prezent cu predilectie in alimentele de origine animala, zincul este un mineral cu rol esential in crestere si dezvoltare, in functionarea sistemului nervos si reproducator, asigura rezistenta la boli si…perceptia gustului.
Care este mecanismul? De prezenta zincului depinde functionarea numeroaselor enzime implicate in metabolism, printre care si gustina, o enzima secretata de glandele salivare. Dr. Hentkin, specialist la Clinica de gust si miros de la Washington, a studiat rolul gustinei in relatia dintre nutritie si placere. El a demonstrat ca zincul este indispensabil pentru perceptia gustului, atat la nivelul gurii, cat si la nivelul creierului.
Carenta de zinc determina reducerea sintezei de proteine la nivelul papilelor gustative. La nivel central perceptia placerii alimentare poate fi afectata, zonele cerebrale responsabile fiind dependente de zinc. Studiile facute de dr. Hentkin au aratat eficienta zincului in stimularea gustinei si capacitatea lui de a regenera papilele gustative. Acest mineral imbunatateste perceptia gustului si mirosului, esentiale pentru evaluarea optima a mancarii.
Surse alimentare de zinc? Carne de orice fel, fructe de mare, produse lactate, branza si oua. In regnul vegetal avem zinc in seminte, nuci si fructe oleaginoase, linte si leguminoase. Cea mai mare eficienta metabolica o are zincul provenit din produsele de origine animala. De retinut ca lactoza creste absortia zincului, in timp ce fitatii din cereale au efect inhibitor. Si daca tot vorbim de placere, ciocolata este o excelenta sursa de zinc!”, a spus ea in mediul online.