Sfaturi culinare

#spalare pui #sfaturi practice #pui

Care este cel mai sigur mod in care poti spala un pui crud? Cercetatorii au raspunsul

 

In ciuda avertismentelor USDA (United States Department of Agriculture) si CDC (Centers for Disease Control and Prevention), multe persoane inca insista sa spele puiul crud inainte de a-l gati.

Spalarea puiului este insa o modalitate usoara de a raspandi bacterii daunatoare, precum Salmonela sau E.coli, in alte alimente, dar si pe ustensile si suprafete din bucatarie. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Drexel, din Philadelphia, SUA, a constatat ca 90% dintre persoanele care spala puiul o fac fie din obisnuinta, fie pentru ca gasesc carnea de pasare cruda neplacuta si incearca sa spele “impuritatile” de pe aceasta.

Din fericire pentru cei care intentioneaza sa continue sa spele carnea de pasare, indiferent de avertismente, un nou studiu a aratat ca exista cateva bune practici utile care pot face ca spalarea puiului mai sigura. Potrivit Physics of Fluids, aceste practici includ ajustarea distantei dintre robinet si pui si reglarea intensitatii fluxului de apa pentru a preveni stropirea. Ambele practici au fost testate pentru a reduce potentialul de stropire si, astfel, pentru a reduce riscul potential de contaminare incrucisata.

De ce sunt importante inaltimea robinetului si intensitatea apei

Studiul, intitulat "Chickensplash! Exploring the health concerns of washing raw chicken", identifica o serie de factori in raspandirea periculoasa a bacteriilor in timpul procesului de spalare, inclusiv inaltimea robinetului si presiunea apei... in special in momentele initiale, cand robinetul este deschis pentru prima data. Dar, dupa cum noteaza Consiliul American pentru Stiinta si Sanatate, distanta dintre robinet si puiul crud, mai mult decat orice alt factor, este cea care determina gradul de stropire si, prin urmare, prezinta cel mai mare potential de raspandire a bacteriilor daunatoare.

Ca urmare a acestor constatari, oamenii de stiinta sugereaza ca puiul sa fie tinut cat mai aproape de robinet, iar apa sa aiba o presiune mica pentru a preveni stropirea.

Dupa spalarea puiului, asigura-te ca dezinfetezi bine chiuveta si toate ustensilele folosite in taierea acestuia, precum si a suprafetelor inconjuratoare, pe care ar fi putut ajunge bacterii daunatoare. 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului