Nasterea

#semna rupere apa #rupere apa #semne nastere #nastere

5 semne care te anunta ca ti se rupe apa. La ce sa fii atenta cand te apropii de termenul nasterii

 

Pe masura ce se apropie data nasterii, grija ca ti se va rupe apa poate deveni practic o slujba cu norma intreaga. S-ar putea sa te intrebi daca vei putea face diferenta intre ruperea apei si o scurgere vaginala normala. S-ar putea sa te imaginezi uda leoarca, panicata, tipand si respirand greu in timp ce te deplasezi cu dificultate pana la locul de nastere. Din fericire, insa, atunci cand ti se va rupe apa, probabil ca nu va arata deloc asa cum este descrisa la Hollywood.

"Ruperea apei este, de obicei, mult mai putin dramatica decat cred oamenii", explica Joyce Gottesfeld, doctor in obstetrica-ginecologie. Unele persoane experimenteaza jetul revelator de lichid limpede, in timp ce altele nu au nimic mai mult decat un firicel lent care seamana cu scurgerile de urina sau cu secretiile vaginale apoase. Asadar, cum stii daca ti s-a rupt apa si ce ar trebui sa faci dupa ce ti s-a rupt apa? Am vorbit cu experti pentru a afla mai multe despre acest semn al apropierii travaliului.

De ce ti se rupe apa?

Pentru a intelege mai bine semnele de rupere a apei, este util sa stii de ce se rupe apa in primul rand. "In timpul unei sarcini, bebelusul creste in uterul unei persoane si este continut intr-un sac umplut cu lichid amniotic", explica Ilana Ressler, doctor in medicina, un endocrinolog de reproducere. Acest lichid amniotic amortizeaza copilul, regleaza temperatura uterului si ajuta la dezvoltarea fatului.

Cum sa-ti dai seama daca ti s-a spart apa

Avand in vedere gama larga de experiente in ceea ce priveste ruperea apei in timpul sarcinii, poate fi dificil pentru unele persoane sa se simta increzatoare ca vor sti cand li s-a rupt apa. Iata care sunt cele mai mari semne ca ceea ce experimentezi este, de fapt, ruperea apei, mai degraba decat scurgeri vaginale sau urina.

Semnul #1: Scurgerea este incontrolabila

Atunci cand se rupe apa, poti simti un jet de lichid amniotic sau poti observa doar o scurgere lenta. Cantitatea depinde de faptul daca ai o ruptura sau ceva mai mult. "Daca sacul amniotic se rupe sub capul bebelusului, atunci lichidul s-a acumulat si va tasni afara", spune medicul. "Dar daca ruptura are loc mai sus in uter, lichidul va trebui sa se scurga intre sac si mucoasa uterina, asa ca fluxul nu va fi la fel de abundent."

Totusi, in toate cazurile, fluxul de lichid nu poate fi controlat si te poti astepta ca un total de aproximativ 2 1/2 pana la 3 cesti de lichid sa se goleasca in cele din urma din sacul amniotic.

Semnul nr. 2: Este in mare parte limpede si inodor

In general, lichidul amniotic este inodor, desi unele persoane detecteaza un miros dulce sau clor. De asemenea, este de obicei limpede sau usor colorat in roz cu dungi de sange.

Semnul #3: Simtiti o presiune nedureroasa sau o pocnitura

Unele persoane detecteaza presiune atunci cand li se rupe apa. Altii aud un zgomot de pocnitura urmat de scurgeri. Niciuna dintre situatii nu este dureroasa, explica medicul. "Cu toate acestea, contractiile pot creste in frecventa si intensitate dupa ce se rupe apa".

Semnul #4: S-ar putea simti ca si cum ai avea scurgeri de urina

Ruperea apei ar putea fi simtita ca o incontinenta urinara, care este comuna in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina. "Femeile vor spune uneori: "Am mers la baie in pantaloni, dar apa continua sa iasa"", spune Dr. Gottesfeld. Iata cum sa faci diferenta: Urina are o culoare galbuie si miroase a amoniac, in timp ce lichidul amniotic este de obicei inodor, mai spune medicul.

Semnul #5: Nu este lipicios si gros o scurgere normala

Gravidele pot confunda, de asemenea, ruperea membranelor cu secretia (care poate creste in volum in timpul sarcinii), mai ales daca se scurge incet. In timp ce atat lichidul amniotic, cat si secretiile vaginale (leucoreea) tind sa fie inodore, cel din urma este in general mai lipicios, mai gros si poate arata ca un mucus alb limpede sau laptos. Lichidul amniotic, pe de alta parte, este de obicei foarte subtire si apos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare