Legume

# combatere daunatori fasole #daunatori #fasole verde

Daunatori comuni ai fasolei verzi din gradina si cum sa scapi de acestia

Fasolea verde este o planta populara in gradinile de legume, datorita gustului sau delicios si valorii nutritionale. Cu toate acestea, exista o serie de daunatori comuni care pot afecta culturile de fasole verde si pot cauza pagube semnificative.Iata care sunt acestia, cum ii recunosti si cum ii poti combate. 

Afidele

Aceste insecte mici se hranesc cu sucul plantei si pot cauza deformari ale frunzelor, incetinirea cresterii plantelor si transmiterea unor boli. Pentru a scapa de afide, poti utiliza metode naturale, cum ar fi pulverizarea plantelor cu apa sub presiune pentru a le indeparta sau utilizarea unei solutii speciale pentru a le ucide. De asemenea, poti atrage insecte benefice, cum ar fi paianjenii, care se hranesc cu afide.

Gandacii de Colorado

Acesti daunatori sunt niste gandaci de culoare portocalie sau galbena si pot provoca daune semnificative frunzelor si lastarii plantei. Pentru a controla gandacii de Colorado, poti incepe prin inspectarea regulata a plantei si indepartarea manuala a insectelor. Poti utiliza, de asemenea, o solutie de insecticid sau de ulei de neem pentru a le elimina. In cazurile mai grave, poti recurge la insecticide chimice, dar asigura-te ca le utilizezi in conformitate cu instructiunile de pe ambalaj. De asemenea, nu utiliza substante chimice inainte de recoltare.

Gandacii de fasole

Acesti gandaci mici, de culoare neagra sau maro, se hranesc cu frunzele si pastaile de fasole. Pentru a controla gandacii de fasole, poti aplica metode de prevenire, cum ar fi utilizarea de plase de protectie sau acoperirea plantelor cu plase la momentul plantarii. Daca observi gandaci pe plante, poti indeparta manual insectele si le poti distruge. De asemenea, poti aplica un insecticid care sa le combata.

Musculite albe

Aceste insecte zburatoare mici pot provoca daune serioase culturilor de fasole verde. Larvele lor se hranesc cu seva plantelor, lasand in urma pete galbene si provocand deformari ale frunzelor. Pentru a scapa de musculitele albe, poti utiliza plante companion, cum ar fi menta sau pelinul, care resping aceste insecte. De asemenea, poti aplica un insecticid natural, cum ar fi uleiul de neem, care are proprietati de combatere a mustelor albe.

Melci si limaxi

Aceste moluste pot distruge frunzele si mugurii tineri ai fasolei verzi. Pentru a controla melcii si limaxii, poti utiliza diverse metode, cum ar fi utilizarea capcanelor cu bere, care atrag si captureaza aceste nevertebrate. De asemenea, poti aplica un granulat de fier fosfat in jurul plantelor, care este sigur pentru mediul inconjurator, dar care ucide melcii si limaxii.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare