Dieta si nutritie

# slabit 10 kilograme #slabit #dieta #cum sa slabesti

Cum sa slabesti eficient 10 kilograme? Afla de la nutritionistul Serban Damian!

Lupta cu kilogramele in plus este greu de dus si de cele mai multe ori din ea riscam sa iesim invinsi. Tentatiile la orice pas, poftele, senzatia permanenta de foame si de dulce si mai ales stresul la care suntem supusi atunci cand tinem dieta, sunt elemente carora cu greu le facem fata. Indiferent de cat de multa vointa si determinare avem in primele zile, daca rezultatele intarzie sa apara, cedam  la prima si cea mai mica tentatie culinara.

 

Expertii spun ca cheia pentru a pierde in greutate si de fapt pentru a mentine greutatea,  nu este o dieta stricta care sa presupuna infometarea. Mai degraba,  schimbarile pe termen lung in stilul de viata, care includ consumul de alimente sanatoase si a activitatilor fizice in programul zilnic reprezinta calea cea mai eficienta catre succes.

Asadar, pentru a va ajuta sa va atingeti obiectivele in ceaa  ce priveste slabitul, medicul nutritionist Serban Damian va ofera un plan cu cele mai importante  sfaturi de dieta si fitness, care s-au dovedit a da rezultate. Le puteti implementa in mod realist, astfel incat sa se potriveasca perfect in rutina zilnica, iar eficacitatea lor va va permite sa incepeti sa vedeti rezultate imediat, oferindu-va sprijin psihic pentru a continua procesul de slabire.

“Cand incercam sa slabim este usor sa credem ca dietele care functioneaza rapid sunt calea de urmat. Rapid si usor, pierdere in greutate maxima in timp minim, asta vrem cu totii si asta este dieta perfecta pe care o cautam. Dar lucurile nu stau chiar asa, pentru ca metodele de slabire extreme promoveaza adesea idei nesanatoase si pot ajunge sa provoace mai multe probleme decat sa creeze solutii pe termen lung.  Daca incercati sa slabiti, rata saptamanala sigura de pierdere in greutate, potrivit celor mai multe studii este intre 0,5 kg si 1 kg. Slabiti mai repede decat atat si va expuneti riscului de probleme de sanatate care includ malnutritie si calculi biliari, precum si senzatia de oboseala si de rau.”, explica Serban Damian, nutritionist la Centrul Superfit.

Iata cateva principii solide la care poti apela daca vrei sa slabesti!

  1. STOP dietelor extreme

Cu totii ne dorim sa scapam repede si fara prea mult efort de kilogramele in plus. Insa daca vreti sa aveti grija de sanatate, dietele extreme sunt cea mai gresita alegere. “Dietele - fulger functioneaza pe baza unor restrictii calorice foarte mari, care te pot face sa slabesti pentru perioade scurte, dar dupa ce renunti la restrictii, kilogramele se aduna la loc si de obicei vin la pachet cu altele. In plus, va priveaza te nutienti, va fac sa va fie foame mereu si sunt adesea monotone. Asadar feriti-va de dietele celebre de pe internet (Dukan, dieta disociata, keto, etc) sau orice fel de alte diete care promit slabire rapida (ceaiuri, pastile de slabit, etc) care pot pune sanatatea in pericol pe temen lung. Regimurile de slabire nu ar trebui sa impuna o restrictie caloric mai mare de 500-800 kcal fata de valoarea de mentinere.”, recomanda medicul nutritionist.

  1. Mancati mese echilibrate

Inainte de fiecare masa, ar trebui sa ne uitam in farfurie si sa verificam daca avem toate grupele de alimente: proteine, glucide si grasimile sanatoase. “Majoritatea oamenilor nu mananca prea multi carbohidrati, ci pur si simplu mananca prea multi carbohidrati simpli. Aceste alimente bogate in calorii, fara valoare nutritive, se metabolizeaza rapid in corp, ceea ce determina cresterea glicemiei si apoi o fac sa se prabuseasca. Rezultatul? Nivelurile scazute de glucoza declanseaza hormonii foamei. Profitati la maximum de caloriile pe care le consumati in dieta, eliminand alimentele bogate in calorii si cu valoare nutritiva redusa, cum ar fi dulciurile si cerealele rafinate. Inlocuiti-le cu cereale integrale si legume bogate in fibre, alimente bogate in proteine si uleiuri vegetale pline de grasimi sanatoase. Acest trio de proteine, fibre si grasimi sanatoase va va mentine nivelul de energie stabil si abdomenul plin, ajutand la limitarea supraalimentarii. A manca sanatos nu inseamna sa excluzi micile placeri culinare, ci sa te bucuri de ele intr-o cantitate limitata, ocazional.”, explica medicul Serban Damian.

  1. Tine-ti un jurnal alimentar

Un jurnal alimentar ne poate fi de mare folos atunci cand incepem un proces de slabire. “Un jurnal alimentar te poate ajuta sa afli care sunt obieceiurile alimentare actuale si de unde se porneste. Nu este neaparat necesar sa numarati caloriile, dar poate fi eficient ca punct de plecare. Notati in el toate mesele, inclusiv gustarile, astfel incat sa va dati seama cand ati mancat prea mult.”, recomanda medicul.

  1. Gestionati stresul

Mancatul pe fond emotional, din plictiseala, tristete sau neliniste, poate fi o explicatie pentru kilogramele in plus. Este esential sa tratam cauza si sa gasim metode mai bune decat mancarea pentru a face fata situatiilor neplacute sau stresante.

  1. Includeti miscarea in programul zilnic

Indiferent ca vorbim de mers la sala, alergat, urcatul scarilor sau plimbari lungi in parc, orice activitate fizica este extrem de benefica in procesul de slabit.

  1. Acordati atentie somnului

“Oboseala este unul dintre factorii care va pot determina sa mancati mai mult decat aveti nevoie ca sa va mentineti nivelul de energie cat de cat ridicat, compensand cumva lipsa somnului. Acordati atentie odihnei si dormiti suficient pentru a preveni mancatul in exces. Cand suntem obositi, corpul nostru se lupta sa-si regleze hormonii foamei si in cele din urma spun creierului sa se rasfete cu alimente grase, bogate in energie, chiar daca corpului nu ii este foame fizic.”, explica medicul nutritionist.

  1. Aveti rabdare

Cu totii ne dorim sa scapam de kilogramele in plus cat se poate de repede, chiar daca acestea au fost acumulate in ani de zile. Insa acest lucru nu este posibil. Trebuie sa avem rabdare cu corpul nostru si sa ii acordam timp. Luati in calcul si perioadele de stagnare care sunt normale si nu renuntati!

  1. Hidratati-va suficient

Apa este cel mai bun prieten al persoanelor care tin dieta. “Apa ajuta la evitarea supraalimentarii, mentine metabolismul activ, reduce balonarea si va economiseste sute de calorii atunci cand o alegeti in locul altor bauturi dulci. Adesea confundam setea cu foamea, asa ca daca bem putina apa si asteptam 20 de minute ne poate umple stomacul si s-ar putea sa ne potoleasca pofta de mancare, impiedicandu-ne sa mancam in exces atunci cand corpul nu are nevoie de alimente pentru a functiona. In al doilea rand, acest lichid este vital pentru multe procese metabolice importante, inclusiv producerea de energie celulara si ajutarea organismului in metabolizarea grasimilor stocate; atunci cand corpul este deshidratat, functioneaza cu deficit si nu va putea optimiza eforturile de slabire. Cel mai simplu mod de a va asigura ca va hidratati suficient este aveti intotdeauna o sticla de apa la indemana.”, recomanda dr. Serban Damian, nutritionist.

  1. Pastrati gustari sanatoase la indemana

Gustarile sanatoase ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange, ofera satietate si impiedica organismul sa stocheze excesul de grasime. “Optati pentru gustari sanatoase, care sa aiba in jur de 130 pana la 250 de calorii si sa fie pline de grasimi sanatoase, satioase, proteine, fibre si carbohidrati care furnizeaza energie. Luati in considerare hummus si legume, iaurt cu fructe si granola sau o felie de paine din grau integral cu unt de arahide si banana”.

  1. Lucrati cu un medic sau nutritionist

Procesul de slabire este unul anevoios, dar atunci cand ai langa tine oameni care te sustin, lucurile par mai usoare. In acest sens, optati pentru sfaturile unor specialisti, medici sau nutritionisti. Acestia va pot ajuta in atingerea obiectivelor de slabire, cu sfaturi si recomandari sigure, eficiente si personalizare care sa nu va puna sanatatea in pericol.

Daca vreti sa scapati de kilogramele in plus si sa faceti din sanatate prioritatea numarul unu, aceste sfaturi sunt exact ce aveti nevoie pentru a incepe. Succesul pe drumul dificil al pierderii in greutate, se afla intotdeauna la final, cand recompensa este cea mai mare!

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului