Dieta si nutritie

#consum desert #nutritionisti #desert

Cand ar trebui sa consumam un desert, potrivit nutritionistilor

Majoritatea ne gandim sa consumam un desert dupa ce am consumat alte produse, adica la sfarsitul mesei. Cu toate acestea, se pare ca acest lucru ar fi unul gresit, care ne-ar ingrasa mai tare. Mihaela Bilic a explicat ca putem sa servim ceva dulce ca o gustare de sine statatoare.

 

“Pofta de ceva dulce?

De preferat sa nu fie pe burta goala! Desertul mancat la sfarsitul mesei, dupa alte feluri de mancare, ingrasa mai putin decat daca e consumat ca o gustare de sine statatoare.

Cand e vorba de fainoase si dulciuri nu doar numarul de calorii conteaza, ci si viteza cu care glucoza/ carbohidratii trec in singe. Este asa numitul indice glicemic, care masoara cresterea glicemie in singe dupa o masa cu glucide. Si cu cat cresterea este mai mare si mai brusca, cu atat produsul respectiv ingrasa mai tare.

Zaharul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid si mai mult daca stomacul este gol. Cand prajitura este mancata la sfarsitul mesei, zaharul se amesteca cu restul alimentelor si viteza cu care trece in singe este mai mica. Nu este recomandat sa consumam dulciuri inafara meselor, sub forma de gustare, tocmai pentru ca produc o descarcare brusca de insulina, hormonul care transforma rapid caloriile din zahar in grasime de rezerva.

Si mai e un aspect negativ de care trebuie sa tinem cont: cresterea brusca de glicemie este urmata de o scadere la fel de brusca a nivelului glucozei in sange (hipoglicemie), care este perceputa ca senzatie de foame. Nu-i asa ca dupa un dulce aveti pofta de ceva sarat? Asta este explicatia- dulciurile mancate pe burta goala ingrasa mai tare.”, a explicat Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului