Dezvoltare personala

#regrete comune # regrete oameni batrani #regrete

Cele mai comune regrete pe care le au oamenii la finalul vietii

Bronnie Ware, o asistenta medicala specializata in ingrijiri paliative, a inregistrat primele cinci regrete ale muribunzilor si a scris o carte despre acest lucru si despre ce putem invata in ceea ce priveste trairea unei vieti implinite. 

Cunoasterea acestor regrete iti poate transforma, de asemenea, calatoria de parinte. Daca vrei sa inveti cum sa fii o mama sau un tata mai bun, tine cont de unele dintre acestea in viata de zi cu zi cu copiii tai.

1. "Mi-as fi dorit sa fi avut curajul de a trai o viata adevarata pentru mine, nu viata pe care altii o asteptau de la mine."

Acesta a aparut ca fiind cel mai frecvent regret exprimat de catre muribunzi si este un lucru pe care fiecare parinte ar trebui sa il ia in considerare. Copiii tai nu sunt tu, nu sunt extensii ale tale si cu siguranta nu sunt pe aceasta planeta pentru a indeplini visele pe care tu nu ti le-ai indeplinit. Fiecare copil are propriile vise si sperante pentru viata sa, iar datoria noastra ca parinti este de a-i creste cu increderea si convingerea ca pot face tot ceea ce isi doreste inima. Renuntati la asteptari.

2. "Mi-as dori sa nu muncesc atat de mult".

Nimeni pe patul de moarte nu spune: "As vrea sa fi facut mai multi bani". Copiii tai nu au nevoie de multi bani, de cadouri scumpe, de case luxoase sau de vacante peste hotare. Ceea ce au nevoie este de tine - de timpul tau, de dragostea ta si de indrumarea ta. Si ii poti oferi aceste lucruri doar daca esti in preajma pentru a ii oferi acest lucru.

Ai toata viata la dispozitie pentru a munci, dar copiii tai sunt mici doar pentru o perioada foarte scurta de timp. Asa ca fa ceva mai putini bani, traieste o viata mai simpla si fii acolo in timp ce copiii tai cresc - nu vei regreta niciodata aceasta alegere.

3. "Mi-as fi dorit sa fi avut curajul de a-mi exprima sentimentele."

Sentimentele sunt lucruri reale, iar reprimarea lor este daunatoare pentru corpul si sufletul nostru. Permite-le copiilor tai sa te vada exprimand intreaga gama de emotii - entuziasm, fericire, pace, furie, durere si vinovatie.

Urmarindu-te cum treci prin emotii umane normale, vazand cum le gestionezi si vazand ca iesi cu bine pe partea cealalta, copiii invata de la tine. Ei invata ca toate emotiile sunt ok. Ei invata ca putem supravietui chiar si celor mai intense emotii. Ei invata compasiunea, umilinta si iertarea atat fata de ei insisi, cat si fata de ceilalti.

4. "Mi-as fi dorit sa fi pastrat legatura cu prietenii mei."

Aminteste-ti ca, in calitate de parinte, si tu ai prieteni, hobby-uri si lucruri care iti plac. Desi copiii pot fi consumatori de timp, este important sa iti amintesti cine esti si ce te face sa te simti bine.

Renuntand la proprii prieteni, relatii, hobby-uri si placeri, nu le faci copiilor dvs. nicio favoare. Copiii invata prin osmoza si, vazandu-te cum va pretuiesti relatiile, cum iti cultivi prieteniile si cum faci lucruri care iti aduc bucurie in viata, ei vor invata sa faca la fel.

5. "Mi-as fi dorit sa ma las sa fiu mai fericit."

Fericirea este o alegere. Si este o alegere pe care o poti face doar in acest moment. Fii un model pentru copiii tai, aducand fericirea in tot ceea ce faci. Daca iti amani fericirea pana cand copiii cresc sau pana cand ai mai multi bani sau pana cand se schimba partenerul sau pana cand moare soacra, ceea ce faci in esenta este sa spui ca vei zambi doar atunci cand fata din oglinda iti va zambi prima.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului