Boli

# infectie cu holera #holera #deces #tratament #simptome

Ce este holera, de fapt, ce simptome provoaca si cum se trateaza. Cat de repede se ajunge la deces in cazul infectiei

Holera este o boala diareica acuta. Aceasta este cauzata de infectia cu bacteria Vibrio cholerae. Potrivit statisticilor, se estimeaza ca aproximativ 2,9 milioane de cazuri sunt diagnosticate anual, din care 95.000 de persoane isi pierd viata.

 

Holera duce la o deshidratare severa, intr-un timp foarte scurt, acesta fiind principalul motiv de deces. In unele cazuri, decesul poate surveni la doar cateva ore dupa primele simptome.

Holera, scurt istoric

Holera este o boala veche. A fost descoperita pentru prima oara pe Valea Gangelui (India) prin anul 600 i.Hr. Primele epidemii de holera au fost documentate prin secolul XVIII.

O epidemie grava de holera a izbucnit insa in secolul al XIX-lea in Londra.

Epidemii de holera au loc frecvent in Viena, insa sunt cazuri izolate, tinute sub control. 

O epidemie grava de holera aavut loc in timpul Războiul Crimeii din 1853-1856, in care au murit mai multi soldati din cauza bolii decat a luptei. Cativa ani mai tarziu, in 1892, o epidemie de holera din Afganistan s-a extins in Rusia. In acelasi an, o epidemie de holera a izbucnit in portul Hamburg, Germania.  

Ultima epidemie severa de holera a avut loc in 1991, in Peru. De aici s-a estins in America Latina, fiind diagnosticate peste 400.000 de cazuri. 

Cauzele holerei

Holera este o boala bacteriana care se raspandeste prin surse de apa contaminata. Aceasta provoaca diaree severa si dehidratare. Netratata, boala poate fi fatala chiar si in cateva ore.

Bacteria secreta o substanta toxica puternica denumita CTX care interfereaza cu fluxul normal de sodiu si clorura din intestine, ducand la pierderea rapide de fluide si de saruri.

Principala cauza de infectare o constituie apa contaminata, insa exista si posibilitatea ca holera sa fie luata din fructe si legume nefierte si din crustacee crude.

Holera nu iarta pe nimeni. Singurii care au imunitate, sunt sugarii a caror mame au avut anterior holera. Persoanele vulnerabile pot face insa, mult mai des, forme mai grave ale bolii.

Holera – simptome  

Primele simptome ale holerei pot aparea de la 12 ore pana la 5 zile de la infectare. Acestea pot varia de la o persoana la alta de la forme usoare pana la forme severe. Foarte multe persoane insa nu prezinta simptome, desi bacteriile sunt prezente in organism pana la 10 zile.

Printre simptomele comune ale holerei se numara:

  • Febra
  • Varsaturi
  • Diaree
  • Crampe musculare
  • Pierderea rapida a fluidelor, de pan la 20 de litri pe zi (deshidratare severa).  

Printre simptomele deshidratarii de numara:

  • pliu lent cutanat;
  • ochi infundati in orbita; 
  • gura uscata; 
  • scaderea secretiei sudoripare; 
  • tahicardie;
  • hipotensiune;
  • vertij;
  • pierdere rapida in greutate; 
  • soc.

Holera – diagnostic si tratament

Holera este o afectiune care pune viata pacientilor in pericol. De aceea este important ca de la primele simptome sa te prezinti la spital.

In momentul in care un pacient sufera de diaree apoasa, dezhidratare si varsaturi, este suspect de holera. Pentru diagnosticare se iau probe din fecale si/sau voma care sunt analizate in laborator. Daca pacientul este suspect de infectie cu holera tratamentul incepe imediat, inainte de venirea rezultatelor din labrator.

Din fericire, holera este usor de tratat. In cazul majoritatii persoanelor infectate se administreaza o solutie orala de rehidratare. Se va administra lichid intravenos, timp de cateva zile, pentru a rehidrata organismul. In caz contrar, persoana infectata poate ajunge la deces. De asemenea, se pot administra tratamente cu antibiotice pentru evitarea propagarii infectiei in organism.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului