Alaptarea

# dificultati alaptare #sondaj #mame #alaptare

Sondaj: 40% dintre mame considera alaptarea un proces dificil, dar necesar

Doar 10% dintre mame considera ca alaptarea este usoara, pentru cele mai multe (40%) fiind un proces dificil, insa necesar, arata un sondaj online* efectuat de Spectra Romania cu ocazia Saptamanii Alaptarii, ce se sarbatoreste international in prima saptamana a lunii august. Doar 21% dintre respondente au precizat ca au intrerupt alaptarea atunci cand copilul a fost pregatit sa o faca, printre motivele pentru intrerupere fiind enumerate revenirea la birou sau dificultatile in alaptare.

 

Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelusi, alaptarea fiind recomandata unanim de specialistii in sanatatea mamei si a copilului. Datorita efectelor pozitive pe care alaptarea o are asupra sanatatii copilului, cat si a mamei, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptare exclusiva pana la varsta de 6 luni si alaptare in continuare, pe langa o alimentatie complementara adecvata, pana la varsta de doi ani. Datele existente arata, totusi, ca ratele alaptarii sunt mult sub recomandarile OMS atat la nivel european (25%) si global (41%), cat si in Romania (12,6%).

97% dintre respondentele sondajului Spectra Romania au alaptat sau alapteaza in prezent. Insa, daca pentru 10% dintre cele peste 1.600 de participante, alaptarea a fost un proces usor, natural si frumos, aproape 700 dintre respondente (40%) declara ca alaptarea este un proces dificil, dar necesar. Pentru 20% dintre mamele participante alaptarea este considerata dificila si, de asemenea, optionala.

Atasarea la san, principala piedica in alaptare

Printre cele mai mari provocari intalnite in perioada alaptarii, mamele enumera dificultati in atasarea la san a bebelusului (aproape 40%), alaptarea in timpul noptii (31%), alaptarea la cerere (14.6%), puseele de crestere (26%) ori refluxul (12%).

Lactatia insuficienta ori furia laptelui, oboseala, ragadele si durerile de san ori dificultatile in atasarea la san a bebelusului sunt motivele pentru care o treime dintre mame au renuntat la alaptare. Aproape 20% declara ca motivul pentru care au intrerupt alaptarea este reluarea activitatii si un procent similar indica ca motiv principal auto-intarcarea.

„Sunt multe situatii in care alaptarea demareaza greu. Important este ca mama sa identifice corect problema, oricare ar fi ea, si sa intervina la timp. Din momentul in care o mama are toate informatiile si primeste tot sprijinul de care are nevoie, mai departe este numai decizia ei cum isi hraneste copilul. Cel mai incurajator lucru pe care l-am descoperit analizand rezultatele sondajului este ca majoritatea mamelor respondente au alaptat cel putin 6 luni”, a declarat Anca Leibovici, fondator Spectra Romania.

Consultantii in alaptare si pompele de san, ajutor in alaptare

Pentru a facilita procesul alaptarii, jumatate dintre cele peste 1.600 de mame care au raspuns la sondaj considera ca ajutorul unui consultant in alaptare este important si foarte important. La polul opus se afla 34% dintre mame, care nu considera la fel de util acest ajutor. Restul de 15% au o parere neutra vizavi de aportul unui astfel de specialist.

In aceeasi idee, 53% considera ca pompele de san ajuta mult si foarte mult in alaptare. O treime dintre respondente au folosit pompe de san manuale, iar 54% au folosit pompe de san electrice. Aproape jumatate dintre mame declara ca au folosit pompa de san pentru ”reglarea lactatiei”, iar un sfert indica ca principal motiv ”hranirea bebelusului care nu a stat la san”. 20% dintre respondente spun ca au folosit o pompa de san Spectra. Doar 13% nu au folosit o astfel de pompa deloc.

„Lactatia insuficienta alaturi de dificultatile in atasarea la san a bebelusului sunt principalele probleme reclamate de mamele care alapteaza. Aceasta, spun specialistii, se pot rezolva in cateva zile cu rabdare si cu ajutor din partea unui medic pediatru sau consilier in alaptare. Pompele de san, la randul lor au rol esential in stimularea lactatiei, stocarea laptelui ori hranirea cu lapte matern a bebelusilor cu probleme de atasare la san. Ne bucuram sa vedem un numar tot mai mare de mame care considera esential ajutorul unei pompe de san in primele luni de viata ale bebelusului, astfel incat sa continue hranirea cu lapte de san”,  a mai precizat Anca Leibovici.

15% dintre respondente au precizat ca au folosit pompa de san pentru a echilibra sarcina hranirii bebelusului intre parteneri, iar 5% au folosit-o atunci cand au revenit la job.

*Sondajul Spectra Romania a fost efectuat in luna iulie 2022, rezultatele agregate fiind publicate cu ocazia saptamanii alaptarii, marcata la nivel mondial in perioada 1-7 august, cu scopul de a deveni o sursa de informatii pentru alte mame. La acest sondaj, derulat online, la nivel national, au participat 1670 de mame, categoriile de varsta predominante fiind 30-35 ani (41%), 25-30 ani (24%), 35-40 (23%).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare