Vacante

#extindere plaje #avertisment #probleme #litoral

Extinderea plajelor de pe litoral duce la schimbari majore. Avertismentul unui biolog marin

In sezonul turistic din acest an urmeaza sa fie date in folosinta peste 20 hectare noi de plaja, in Agigea si Eforie. In urma proiectului de reducere a eroziunii costiere au loc schimbari de care turistii ar trebui sa afle, pentru ca le-ar putea trai de pe o zi pe alta.

Acest proiect, de reducere a eroziunii costiere si de extindere a plajelor, va imbogati litoralul romanesc cu alte 23 hectare de plaja care vor fi date in folosinta in acest sezon turistic, in Agigea si Eforie. In tot acest timp, specialistii Societatii de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin (SEOPMM) Oceanic-Club de la Constanta explica ce se intampla dupa largirea plajelor si construirea unor noi diguri.

„Multi dintre voi ne-au intrebat daca largirea plajelor si noile diguri construite vor duce la schimbarea curentilor, in aceste zone. Va putem spune ca rocile sedimentare, asa cum sunt nisipurile sau malul, sunt fluide, iar atunci cand a inceput proiectul de largire a plajelor acestea au trebuit aduse din zonele de adanc si depuse la mal intr-o cantitate mai mare, sub forma unor movile, pana ce acestea se intind si se compacteaza sub propria greutate pentru a fi rezistente la actiunea eroziva a valurilor. Daca nu se proceda asa, marea ar fi spalat foarte repede cantitatile mari de nisip aduse din larg cu eforturi semnificative. (...)

In prima faza se produce o panta accentuata si au loc fenomene hidrodinamice care genereaza structuri de relief efemere (vai, santuri, movile submerse etc), pana la stabilizarea rocilor sedimentare, adica pana cand acestea ajung la un echilibru. Legile fizicii ne spun ca orice fluid va avea tendinta sa ocupe o cat mai mare parte din suprafata care ii este pusa la dispozitie, impins fiind de gravitatie si in cazul de fata de o serie de alte forte cum sunt vanturile, curentii marini si valurile”, a explicat biologul marin Razvan Popescu-Mirceni, fondator SEOPMM Oceanic-Club.

Acesta a avertizat faptul ca schimbarile pot avea loc chiar si de pe o zi pe alta.

„Este imposibil sa marchezi in fiecare zi toate gropile care pot aparea astazi si disparea in zilele urmatoare”, avertizeaza reprezentantul Societatii de Explorari Oceanografice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea