Dragoste

#partenerul te scoate din sarite #relatie #partener #cuplu

Ce faci cand partenerul te scoate din sarite?

Esti, ai fost sau iti doresti sa fii intr-o relatie de cuplu? Probabil ai observat ca adesea, exact cu persoana de care te simti cel mai apropiat si in timpul in care ar trebui sa te simti cel mai relaxat, apar situatii in care de fapt te simti calcat pe nervi, iritat, frustrat.

 

Exista cercetari care arata ca mai mult de o treime din persoanele incluse in studiu isi considera partenerul de cuplu ca fiind cea mai enervanta persoana pe care o cunosc.

De ce se intampla astfel?

Angela Nutu, psihoterapeut si coach, explica: “In spatiul nostru intim, impartasit cu o alta persoana, ne dam voie sa fim noi insine! Ceea ce inseamna si ca, fara sa vrem, nu vom mai fi atat de atenti sa menajam asteptarile si preferintele partenerului nostru. Atunci nu mai conteaza atat de mult cat de tare ii displace lui/ei ca eu vreau sa citesc cu o lumina foarte puternica, sau ca spal rufe la o ora neobisnuita sau ca sunt mai dezordonat. Iar marea presupozitie care se afla in spatele acestei relaxari este ca intre noi exista un contract (cel putin subtil, daca nu si explicit) care spune ca ne iubim si ne dorim compania celuilalt suficient de mult astfel incat sa ,,suportam” lucrurile care ne deranjeaza.. ”

Doar ca ceea ce tu percepi ca fiind relaxare, poate fi perceput de catre partenerul tau ca fiind dezinteres, lipsa de consideratie pentru nevoile sale sau si mai rau – dispret.

John Gottman, unul dintre cei mai cunoscuti si preocupati autori in domeniul relatiilor, stipuleaza ca dispretul (alaturi de criticism, atitudinea defensiva si cea obstructionista) este unul dintre cei patru calareti ai ,,apocalipsei relatiilor”, predictor frecvent al despartirilor si divortului.

Esti stresat sau stresata? Nici asta nu te ajuta sa iti privesti partenerul cu bunavointa si cu calm!

In 2022 a fost publicat un studiu realizat de  Lisa Neff si April Buck care au monitorizat 79 de cupluri proaspat casatorite si au descoperit un amanunt interesant. Cei care aveau un nivel ridicat de stres pareau sa aiba o lupa interna supersensibila cu care sa gaseasca comportamentele enervante ale partenerului lor. Insa acest radar performant se pare ca nu functioneaza la fel de bine cand ar trebui sa detectam lucrurile bune, pozitive. Parca partenerii nostri se transforma intr-o lista de comportamente deranjante. Si daca asta este valabil la cei proaspat casatoriti, care inca mai au fluturi in stomac si disponibilitate pentru a gasi lucruri minunate la celalalt, ce sa mai sa spunem de cei care au deja ani de relatie, stres si relatii incarcate cu atata frustrare adunata in timp?

Ce este de facut?

Cel mai important principiu atunci cand vorbim despre imbunatatirea relatiilor (romantice, dar nu numai) este cel al puterii personale, al schimbarii care incepe cu tine! Sigur, tu poti si sa continui sa observi ce lucruri negative face partenerul tau, sa dai vina pe el, sa ai asteptari sa se  schimbe el, ca doar el greseste...doar ca, asta nu prea functioneaza! Daca tu vrei sa incerci pe calea grea, succes cu asta!

Insa daca vrei sa faci ceva care chiar poate functiona, iata ce spune principiul puterii personale – singura persoana pe care o poti schimba in bine esti tu insati/insuti!

Asa ca, ce ai putea concret schimba in relatia ta?

1. Observa daca intr-adevar esti mai stresat/a in ultima vreme si daca nu cumva de aici apare si sensibilitatea si atentia unidirectionala catre ce nu iti place, fara sa mai observi ceea ce este frumos, pozitiv.

2. Atunci cand chiar sunt comportamente care speri ca pot fi schimbate la partenerul tau, invata sa comunici asertiv, respira profund de 3 ori inainte de a vorbi, apoi spune lucrurile cat de calm poti tu. Daca chiar  trebuie sa critici, critica intotdeauna comportamentul si nu persoana!

3. Invata sa te cunosti! Ce anume iti apasa tie butoanele interne? Ce te enerveaza si de ce?

In terapia cognitiv comportamentala exista un instrument foarte puternic  care te invata cum sa observi traseul prin care: Un eveniment te poate deranja (ti se apasa butonul!)  prin urmare te vei gandi intr-un anumit fel despre tine si partener in urma acestei reactii (ca esti nedreptatita, ca nu ii pasa de tine, ca nu ai valoare, etc). Asta te va face sa te simti intr-un mod negativ, distorsionat fata de evenimentul care a declansat reactia aceasta in lant (singura, amarata, anxioasa in privinta relatiei si viitorului, inselata, etc.). In final vei avea si reactia, comportamentul neadecvat, exagerat fata de lucrul de la care a pornit totul.

4. Aminteste-ti mai des de calitatile partenerului tau. Observa si lucrurile bune, si gesturile frumoase si generoase pe care le face, vezi si zambetele. Aminteste-ti de ce te-ai indragostit de el? De ce ai ales acest partener?

“Acest manifest pentru relatii constiente si implinitoare este pentru situatiile in care exista premisa unui cuplu sanatos, cu oameni responsabili si civilizati. Daca partenerul tau este unul abuziv, lipsit de iubire si bun simt sau echilibru, sau are comportamente nepotrivite, atunci se aplica cu totul alte principii si solutii.” subliniaza Angela Nutu

Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si  Psihoterapeut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii