Dieta si nutritie

#beneficii sparanghel #beneficii legume #sparanghel #postul pastelui #legume

Postul Pastelui 2024. Leguma pe care sa o consumi zilnic. Este extrem de benefica pentru sanatate, desi multi o ocolesc

A inceput Postul Pastelui, iar multi romani au renuntat deja la alimentele “de dulce”, inlocuindu-le cu multe legume. Exista insa o leguma care trebuie sa se regaseasca in alimentatia tuturor, deoarece are numeroase beneficii pentru sanatate.

Din pacate insa, consumul acesteia nu este atat de popular ca in cazul altor legume, insa incepe sa prinda tot mai mult teren in alimentatia romanilor. Cu toate acestea, sparanghelul poate fi savurat crud sau gatit si este adesea un ingredient vedeta in supe, tocanite, salate si alte mancaruri. Printre beneficiile sparanghelului se numara valoarea sa calorica scazuta si continutul ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti.

Este vorba despre sparanghel, o leguma subevaluata, dar cu valori nutritionale si culinare excelente. Desi este considerat de multi o optiune de lux, sparanghelul este o leguma extrem de accesibila si benefica pentru oricine doreste sa o introduca in alimentatie. Iata cate beneficii uimitoare are pentru sanatate!  

1. Bogat in nutrienti, sarac in calorii

Sparanghelul are un continut scazut de calorii, dar se mandreste cu un profil nutritiv impresionant. Iata cum arata valorile nutritionale pentru 90 de grame de sparanghel:

  • Calorii: 20
  • Proteine: 2,2 grame
  • Grasimi: 0,2 grame
  • Fibre: 1,8 grame
  • Vitamina C: 12% din IDR
  • Vitamina A: 18% din IDR
  • Vitamina K: 57% din IDR
  • Folat: 34% din IDR
  • Potasiu: 6% din IDR
  • Fosfor: 5% din doza zilnica zilnica recomandata
  • Vitamina E: 7% din doza zilnica zilnica recomandata

Sparanghelul contine, de asemenea, cantitati mici de alti micronutrienti, inclusiv fier, zinc si riboflavina.

Este o sursa excelenta de vitamina K, un nutrient esential implicat in coagularea sangelui si in sanatatea oaselor.

In plus, sparanghelul are un continut ridicat de folat, un nutrient vital pentru o sarcina sanatoasa si pentru multe procese importante din organism, inclusiv pentru cresterea celulelor si formarea ADN-ului

2. Sursa buna de antioxidanti

Antioxidantii sunt compusi care ajuta la protejarea celulelor de efectele nocive ale radicalilor liberi si ale stresului oxidativ. Sparanghelul, ca si alte legume verzi, este bogat in antioxidanti. Acestia includ vitamina E, vitamina C si glutation, precum si diverse flavonoide si polifenoli.

3. Imbunatateste digestia

Fibrele alimentare sunt esentiale pentru o buna sanatate digestiva. Iar sparaghelul este bogat in fibre. 

Un studiu publicat in 2018 a remarcat modul in care inulina, un prebiotic din sparanghel, aduce beneficii sanatatii intestinelor. Inulina promoveaza un echilibru sanatos al bacteriilor intestinale "bune", sau probiotice, ceea ce reduce gazele si va ajuta sa digerati usor alimentele.

4. Ajuta la slabit

Nu numai ca sparanghelul este sarac in grasimi si calorii, dar contine si multe fibre. Potrivit unui studiu publicat in 2020, sparanghelul este o alegere buna daca incercati sa pierzi in greutate.

Organismul digera fibrele incet, mentinand senzatia de satietate intre mese. Astfel te vei simti satul pentru perioade mai lungi de timp dupa ce consumi sparanghel, fiind deosebit de benefic in curele de slabire. 

5. Ajuta la prevenirea infectiilor urinare

Potrivit unui studiu publicat in 2020, sparanghelul este un diuretic natural, ceea ce inseamna ca ajuta la eliminarea excesului de lichid si sare din organism. Acesta era folosit, in medicina traditionala, pentru a ajuta la tratarea infectiilor tractului urinar si a altor probleme urinare.

Este posibil ca o dieta bogata in sparanghel sa previna aparitia acestor infectii dureroase, sustin cercetatorii.

6. Imbunatateste functiile reproductive

Sparanghelul verde contine un nivel ridicat de saponina protodioscina. Aceasta substanta chimica vegetala confera sparanghelului gustul sau usor amarui.

Potrivit unei recenzii publicate in 2021, protodioscina sustine sanatatea ovarelor, imbunatateste libidoul si poate chiar lupta impotriva celulelor canceroase ovariene. Protodioscina ajuta, de asemenea, la cresterea productiei de testosteron, la restabilirea functiei erectile si la stimularea libidoului atunci cand este luata sub forma de supliment.

7. Imbunatateste starea de spirit

Sparanghelul este plin de folat, o vitamina din gama B-urilor care ajuta la ridicarea moralului si la alungarea iritabilitatii. Cercetarile au descoperit o legatura intre nivelurile scazute de folat si vitamina B12 la persoanele cu depresie.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare